Omruilen strips bij vingerprik-methode Lees meer...

Omruilen strips bij vingerprik-methode

Sinds enkele jaren werken wij met de vingerprik en maken wij gebruik van de Coaguchek met de daarbij behorende Coaguchek-strips. Deze strips worden door Roche gemaakt en gecontroleerd op betrouwbaarheid en kwaliteit. Enkele weken geleden heeft Roche internationaal een waarschuwing afgegeven dat nieuwere strips (met lotnummer 303-343) bij een INR> 4,5 een minder betrouwbare uitslag zouden geven dan de oudere strips. Star-shl heeft daarom besloten deze strips te vervangen.

Lagere INR-uitslagen geven wel een betrouwbare uitslag. Reden voor dit verschil was dat de nieuwere strips gecontroleerd waren met een nieuwe WHO-standaard. Roche heeft besloten vanaf dat moment de strips weer te vergelijken met de oude WHO-standaard, waarna de strips weer voldoen. Het is goed te weten dat de nieuwere strips al sinds februari 2018 op de Nederlandse markt zijn, telkens zijn goedgekeurd door het CRL* (bij INR < 4,5) en dat wij als trombosedienst geen veranderingen hebben opgemerkt of onverklaarbare INR-uitslagen hebben gehad.

Maatregelen

De FDA (food and drug administration) heeft op 1 november 2018 besloten een waarschuwing af te geven over de nieuwere strips en stelt daarbij dat het onverstandig is deze nog te gebruiken. De Federatie van Nederlandse Trombosediensten (FNT), en dus ook de trombosedienst van star-shl heeft hierop maatregelen genomen omdat kwaliteit van zorg altijd voorop staat. Deze maatregelen en besluiten zijn:

  • Alle nieuwere strips met lotnummer 304-343 worden vervangen, zodra er andere strips worden uitgeleverd aan star-shl. Star-shl zal deze omruilactie coördineren.
  • Er is geen medische noodzaak om in de tussenliggende tijd een andere methode te gebruiken.

Trombosedienst star-shl

Voor de begeleiding van uw patiënten die behandeld worden met een vitamine K antagonist (acenocoumarol of fenprocoumon) maakt u gebruik van de diensten van de trombosedienst van star-shl. Zoals u van ons gewend bent volgen wij hierbij nationale richtlijnen en standaarden, zowel voor het doseren van de medicijnen als de methode om de INR te meten. Om een juiste dosering te kunnen geven is een betrouwbare INR belangrijk.

Omruilactie

Wij zijn als trombosedienst bezig om deze omruilactie goed te laten verlopen en nemen contact met u op over het moment dat we de strips zullen omruilen. De termijn van het omruilen van de strips is nog niet bekend. Heeft u nu al vragen, dan kunt u ons bellen op een speciaal nummer van de trombosedienst: 088-0209501, bereikbaar van 10:00 - 15:00 uur.

Met vriendelijke groet,

Dr. M.J.H.A. Kruip, hematoloog, medisch leider trombosedienst star-shl

* CRL (Coagulation Reference Laboratory).
De strips worden, nadat deze in Nederland zijn aangekomen, nogmaals gecontroleerd door het CRL (Coagulation Reference Laboratory) in Leiden. Het CRL controleert de strips voor alle trombosediensten in Nederland. Ook wij ontvangen telkens de nieuwe rapporten over de strips, zodat wij kunnen nakijken of alle strips die wij gebruiken goedgekeurd zijn en voldoen aan de regels voor kwaliteit.

Nieuws