Omruilen strips bij vingerprik-methode Lees meer...

Onderzoek verbetering doseeradvies

Star-shl trombosedienst en Pacmed onderzoeken samen of doseeradvies nog beter kan.

De antistollingsbehandeling van een patiënt met een vitamine K antagonist (VKA), zoals acenocoumarol, is een continue proces, waarbij de gevolgen van onder- of overbehandeling groot kunnen zijn. Het geven van de juiste dosering is een complex vraagstuk, waar onze doseerartsen en medewerkers van de trombosedienst zich dagelijks over buigen. Het doseeradvies is gebaseerd op algemene doseeralgoritmes in combinatie met de laatste wetenschappelijke kennis en hun ervaring. Alle uitslagen en adviezen worden nauwkeurig vastgelegd in uw patiëntendossier.

Star-shl heeft de ambitie om de antistollingszorg voor u doorlopend te verbeteren. Daarom onderzoeken we of het gebruik van grote hoeveelheden gegevens van trombosepatiënten  kan helpen om de antistollingsmedicijnen nog nauwkeuriger te doseren.

Voor dit onderzoek werken we samen met Pacmed (https://pacmed.ai/nl/ ), een bedrijf gespecialiseerd in het onderzoeken van grote hoeveelheden zorggegevens. Door het onderzoek van Pacmed  te combineren met onze kennis over antistolling verwachten we te leren welke antistollingsbehandeling bij welke patiënt het beste werkt en hoe wij de antistollingsmedicijnen bij u als patiënt nog nauwkeuriger kunnen doseren. Voor het onderzoek gebruiken we gegevens van patiënten bij de trombosedienst. De gegevens worden anoniem verwerkt en zijn dus niet herleidbaar naar u als persoon.  Het onderzoek voldoet daarmee aan de wettelijke eisen van de wetgeving Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG).

We informeren u graag over de uitkomsten van het onderzoek.

Wilt u meer informatie?
Neem dan gerust contact op met Marieke van Schaijk, innovatiecoördinator star-shl, m.vanschaijk@star-shl.nl

Achtergrondinformatie
In Nederland worden ongeveer 442.000 trombosepatiënten behandeld met VKA’s. Hoewel steeds meer patiënten met directe orale anticoagulantia worden behandeld zal behandeling met VKA altijd aanwezig blijven, met name voor de meer complexe patiënt.

Er worden twee VKA’s in Nederland voorgeschreven, acenocoumarol en fenprocoumon. Doordat patiënten minstens eens per zes weken langskomen bij de trombosedienst voor de meting van de mate van bloedverdunning (de INR- waarde), is er veel data per patiënt beschikbaar. Star-shl is een van de grootste trombosediensten in Nederland. Dit biedt veel kansen om te leren van de praktijk en daardoor beter te begrijpen welke behandeling en dosering het beste werkt voor verschillende type patiënten.

Nieuws