Omruilen strips bij vingerprik-methode Lees meer...

Trombose

Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten een bloedstolsel, de zogenaamde  t(h)rombus, gevormd wordt. Trombose kan ontstaan in slagaderen en aderen, waardoor dit kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer in de weefsels.

Wanneer heeft men een verhoogde kans op trombose?

  • Bij veranderingen in het stromen van het bloed (bv. ritmestoornissen)
  • Wanneer het bloed in contact komt met lichaamsvreemd materiaal (bv. implantatie van een kunstklep)
  • Wanneer iemand minder mobiel is (bv. bedlegerig na een operatie)
  • Veranderde samenstelling van het bloed (bv. agv. een maligniteit)

Ter voorkoming van trombose wordt antistollingsmedicatie voorgeschreven. Indien acenocoumarol of fenprocoumon (marcoumar) wordt voorgeschreven, begeleidt de trombosedienst de patiënt. De behandelend arts bepaalt bij noodzaak de antistollingsmedicatie en meldt de patiënt aan bij de trombosedienst.

Meer informatie over trombose kunt u vinden op de website van de Trombosestichting.

Werkwijze
Ik ben aangemeld bij trombosedienst Star-Shl, en dan? Nadat erbij u bloed is afgenomen wordt dit getransporteerd naar het laboratorium. Hier wordt dan de stollingstijd bepaald. Wordt er uit de vinger bloed afgenomen, is de stollingstijd meteen bekend.  Aan de hand van deze stollingstijd wordt de hoeveelheid in te nemen antistollingsmiddelen berekend (dosering). De dag na het prikken ontvangt u een doseerkalender met uw nieuwe dosering en hercontroledatum.
Klik hier voor de bloedafnamelocaties.

Online doseerkaart
Als patiënt van trombosedienst Star-Shl kunt u online uw doseerkaart inzien.
Kijk op www.srtb.nl/tropaz voor meer informatie.

Oproepfrequentie
Afhankelijk van de uitslag, minimaal 3 werkdagen tot maximaal 6 weken. De oproepfrequentie (wegzendtermijn) wordt aangepast indien de patiënt een ingreep, interfererende medicatie, intercurrente ziekten, een bloeding of klachten die duidt op een trombose meld.

Zelfmeten
Trombosedienst Star-Shl verzorgt ook cursussen zelfmeten INR. Na het behalen van het certificaat zelfmeten blijft de patiënt onder behandeling van de trombosedienst en wordt elk jaar ter controle opgeroepen.

Nieuws